Hoe je darmen en hersenen in verbinding staan

Wist je dat je een tweede brein hebt en dat het zich in je buik bevindt? Dit is wat ervoor zorgt dat je emoties voelt, zoals vlinders in je buik wanneer je opgewonden of nerveus bent, en een misselijk gevoel in je maag wanneer je bang of emotioneel bent. Dit tweede brein is het enterisch zenuwstelsel (ENS). Het ENS bestaat uit twee dunne lagen die meer dan 100 miljoen zenuwcellen bevatten. Deze cellen bekleden je spijsverteringskanaal, dat loopt van je slokdarm helemaal tot aan je endeldarm.

Het tweede brein in je buik, ofwel het ENS, communiceert rechtstreeks met het brein in je hoofd. Dit is de hersen-darmverbinding of de verbinding tussen buik en brein.

Hoe staan je darmen en hersenen in verbinding?

Het ENS communiceert zowel fysiek als chemisch met je brein. Deze heen en weer gaande verbindingen volgen een pad en is de buik-brein-as. De belangrijkste verbinding van je buik met je brein is de nervus vagus. Deze zenuw regelt ook boodschappen die naar het hart, de longen en andere organen worden gestuurd. Daarnaast worden hormonen en andere neurotransmitters via de buik-brein-as chemisch verzonden.

Deze chemische boodschappen worden beïnvloed door het microbioom van je buik. Dit bestaat uit alle schimmels, virussen en bacteriën die in je buik leven. Er zijn veel verschillende soorten in je buik, waarvan sommige gunstig of schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Andere hebben helemaal geen invloed.

De buik-brein-as is niet alleen je brein en het ENS. Dit pad omvat ook je endocriene systeem, immuunsysteem, hypothalamus-hypofyse-bijnier-as, microbiota en metabolieten

Er is aangetoond dat de verbinding tussen buik en brein invloed heeft op je gezondheid als het gaat om bepaalde ziekten of aandoeningen. Dit geldt zowel voor je lichamelijke als geestelijke gezondheid, aangezien de buik je tweede brein is. Dit is hoe je darmen en hersenen in verbinding staan.

Gut Microbiota en de buik-brein-as

In de afgelopen 15 jaar zagen de wetenschappers welke belangrijke rol het darmmicrobioom speelt bij je gezondheid. Het microbioom bestaat uit biljoenen micro-organismen, zowel binnen als op je lichaam. Het darmmicrobioom helpt bij het reguleren van de functie van de buik-brein-as. Het microbioom en het brein communiceren met elkaar via het ENS, de nervus vagus en andere wegen.

Experts en onderzoekers bestuderen momenteel de verbinding tussen buik en brein en de effecten ervan op bepaalde neurologische aandoeningen. Micro-organismen in je lichaam reguleren je immuunsysteem. 

Naast neurologische aandoeningen wordt er ook nauwkeuriger gekeken naar maagdarm (GI) aandoeningen en hoe ze de werking van je brein beïnvloeden door hoe je darmen en hersenen in verbinding staan.

Naarmate je ouder wordt, neemt de diversiteit van microben in je buik af. Hoge niveaus van stress op elk moment in je leven veranderen ook de diversiteit van microben in je buik.

De impact van darmgezondheid

De verbinding tussen buik en brein zorgt ervoor dat je dingen voelt zoals een vecht- of vluchtreactie en nervositeit voordat je een presentatie geeft. Veel mensen hebben te maken met andere aandoeningen die van invloed zijn op hun fysieke en darmgezondheid. Als je bijvoorbeeld last hebt van angst of depressie, kan dit darmklachten veroorzaken, waardoor problemen in de maag of darmen ontstaan. Vanwege de verbinding tussen buik en brein kan het ook omgekeerd waar zijn - dat je darmgezondheid van invloed is op je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Je ENS kan invloed hebben op je emoties. Op hun beurt kunnen je emoties effect hebben op bepaalde aandoeningen, zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS), obstipatie, opgeblazen gevoel, ...

Lange tijd dachten artsen dat angst en stress de oorzaak waren van deze gastro-intestinale problemen, maar nu wordt juist het omgekeerde gedacht. Een slechte darmgezondheid kan signalen naar het centrale zenuwstelsel sturen en invloed hebben op je stemming.

Sommige mensen die last hebben van gastro-intestinale problemen hebben mogelijk geen andere fysieke symptomen. De oorzaak kan een bijwerking zijn van hun geestelijke gezondheid, dus het verbeteren van de darmgezondheid kan moeilijk zijn, aangezien stress en angst zowel mentaal als lichamelijk een tol eisen.

De rol van Lactobacillus

Spoorvormige bacteriën, zoals Lactobacillus, spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezonde darmflora. Deze gunstige bacteriën kunnen een positieve invloed hebben op je darmgezondheid. Ze helpen bij het behouden van een evenwichtige microbiële gemeenschap in je buik, wat essentieel is voor een gezonde spijsvertering en een sterk immuunsysteem.

Lactobacillus produceert melkzuur, wat de zuurgraad in de darmen verhoogt en de groei van schadelijke bacteriën remt. Bovendien kunnen deze bacteriën de darmwand versterken en ontstekingen verminderen. Door het stimuleren van de groei van gunstige bacteriën en het remmen van de groei van schadelijke bacteriën, kunnen spoorvormige bacteriën zoals Lactobacillus bijdragen aan een gezonde darmflora.

Daarom bevat Metis Anti-Stress 03 naast rustgevende ingrediënten en adaptogenen ook zowel Lactobacillus subtilis HU 58 als Lactobacillus coagulans.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →

Waarom Metis

Krachtige supplementen die doen wat ze Beloven

Metis ondersteunt je bij het aanpakken van stress, slaap- en energieklachten met zorgvuldig samengestelde supplementen. Ontwikkeld door Apotheker Dirk in samenwerking met KU Leuven-experts, bundelen we wetenschappelijke kennis en persoonlijke ervaring om effectieve formules te garanderen. Onze producten bevatten hooggedoseerde, natuurlijke ingrediënten die beter opneembaar zijn voor een voelbaar en duurzaam effect.

In tegenstelling tot veel andere merken, kiest Metis voor therapeutische formules die écht werken, zonder minimale doseringen. We focussen op de oorzaken van je klachten, zoals stress die je slaap en energie verstoort, en bieden zo een langdurige verbetering van je welzijn. Metis is beschikbaar bij meer dan 600 apotheken in België en Nederland.

Lees meer

Online Vragenlijst

Ontvang je persoonlijk advies

Vul hieronder de online vragenlijst in, en ontvang persoonlijk advies op basis van jouw lichaam en levensstijl.

Lees meer