Stress is een normaal onderdeel van het leven waar de meesten onder ons op de een of andere manier mee te maken krijgen. De juiste hoeveelheid stress kan een positieve kracht zijn. Het helpt ons het beste van onszelf te geven en helpt bovendien om alert en energiek te blijven. Wanneer we langdurig gestresseerd zijn kan stress echter een invloed hebben op onze lichaam en geestelijke gezondheid.
Wat gebeurt er nu eigenlijk aan je lichaam door stress?
Het is geen verrassing dat we slechter inslapen wanneer we ons zorgen maken en piekeren. Maar wanneer we gestrest zijn, maakt ons lichaam ook hormonen als cortisol — het stresshormoon in de volksmond — en adrenaline aan. Deze hormonen kunnen het ook moeilijk maken om in slaap te vallen en goed door te slapen. Een gebrek aan kwalitatieve slaap maakt het op zijn beurt dan weer moeilijker om met stress om te gaan. Dit kan potentieel leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.
De invloed van stress op je lichaam is niet te onderschatten. Helaas kan de langdurige blootstelling aan verhoogde cortisol niveau's ook haaruitval veroorzaken. Je nagels kunnen eveneens broos worden, gemakkelijker breken of zelfs horizontale ribbeltjes krijgen. Dit komt doordat stress en het teveel aan cortisol ervoor zorgt dat ons lichaam minder collageen aanmaakt, hetgeen onze haar en nagels stevigheid geeft. Bekijk hier ons aanbod voor sterker, glanzend en voller haar en nagels. Ook op je huid heeft stress jammergenoeg een invloed. Stresshormonen kunnen leiden tot een verhoogde olieproductie, wat kan leiden tot puistjes, of huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Wanneer je cortisol niveau stijgt door spanning of stress, kan dit je sneller naar ongezonde voeding doen grijpen. Verhoogde cortisol niveaus kunnen immers hogere insulinespiegels veroorzaken, waardoor je bloedsuiker daalt en je meer zal hunkeren naar "comfort food”. Stresshormonen kunnen het evenwicht van de bacteriën in onze darmen beïnvloeden. Dit kan leiden tot kwaaltjes zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree en een toename aan maagzuur. Stress heeft dus meerdere negatieve invloeden op je lichaam.
Wat kan je zelf doen?
De oorzaak en invloed van stress op je lichaam aanpakken is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Er gebeuren namelijk heel wat dingen in je privé, sociale en professionele leven waar je niet altijd invloed op hebt. Het is daarom belangrijk om de impact van stress op je lichaam en geest zoveel mogelijk te beperken en de overblijvende symptomen doelgericht aan te pakken.
Wist je dat je lichaam door sport en beweging stoffen aanmaakt die je lichaam op een natuurlijke manier beschermen tegen stress? Verder kan je het effect van stress op je lichaam ook beperken door het gebruik van kruiden/ingrediënten zoals ashwaganda, citroenmelisse en magnesium. Wanneer de effecten van stress toch de overhand nemen, kan Valeriaan je helpen beter te slapen. Metis Slaap & Nervositeit Duo kan je hierbij helpen. Ginseng kan dan weer helpen tegen vermoeidheid en kan de inname van collageen je huid beter beschermen.
Kortom, stress kan een aanzienlijke invloed hebben op ons lichaam en op vele verschillende aspecten van het leven, zoals je slaap, energie, mentale welzijn, haar & nagels, huid, lichaamsgewicht en darmen. Het kan dus moeilijk zijn om de oorzaak van stress aan te pakken, maar gelukkig zijn er dus wel enkele acties die je beter zullen beschermen tegen de impact van stress op je lichaam en mentale welzijn.
Benieuwd welke ingrediënten bij jou het effect van stress kunnen verminderen?
Start de test →
Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements