Het is 21.00 uur, en je bent nog steeds op het werk. Thuis kun je niet ontspannen met onafgemaakt werk op je bureau. En als je dit niet afkrijgt, zal je baas boos zijn. Tenminste, dat denk je. Dit geeft je werkstress. Je wilt het maken op vlak van carrière. Maar ook genieten met je vrienden en je gezin. Bezorgt de combinatie van deze twee je stress?
Hoe kan je een burn-out door werkstress voorkomen?
Veel mensen werken extra uren, staan onder een serieuze werkdruk of staan zelfs 24/7 stand-by. Het wordt steeds moeilijker om een evenwicht te vinden. Daarbovenop is er ook nog een verhoogde stress die in verband staat met de recentelijke inflatie of mogelijke ontslagen op het werk. "Mensen worden logischerwijs bang dat het hen ook zou overkomen en werken extra uren" zegt psycholoog Robert.
Het is niet het werk dat je verhindert om te ontspannen. Het is dat je het werk ziet als een bedreiging. Stress is geen reactie op een gebeurtenis, maar eerder op hoe je de gebeurtenis interpreteert. Je denkt, "Als ik niet elke avond laat werk, word ik ontslagen," of "Mijn baas zal me niet aardig vinden," of "Mijn collega's zullen geen respect voor me hebben."
We willen graag aardig gevonden worden. En als je 'nee' zegt, denk je dat mensen boos op je zullen zijn, dus zeg je 'ja'. Dan ga je naar huis en denk je, 'Wat heb ik gedaan?'. De eerste stap om werkstress te verminderen, is om je manier van denken te veranderen, zodat je grenzen kunt stellen op het werk.
Als je tegen jezelf zegt, "Als ik nee zeg, zullen ze me niet aardig vinden," weerleg die gedachte dan met, "Als ze me niet aardig vonden, zouden ze me niet hebben gevraagd om het te doen." Als je denkt, "Als ik niet tot 's avonds laat blijf werken, krijg ik een berisping of word ik ontslagen," weerleg die gedachte dan met, "Als ik geen tijd voor mezelf neem, maak ik mezelf ziek en kan ik niet werken."
Wat zijn nu de lichamelijke gevolgen veroorzaakt door werkstress?
Constant in de stressmodus leven maakt je inderdaad ziek. Het is als het oog in oog staan met een tijger. Al je zintuigen worden scherper en je adrenaline stijgt. Af en toe is het niet erg, maar wanneer je werkstress op lange termijn ervaart, veroorzaakt het dat je lichaam aftakelt. Dat resulteert in buikpijn, darmproblemen en hartproblemen.
Wanneer je zintuigen scherper zijn, zijn dingen lichamelijk irritanter. Daarom reageren we werkstress af op familie. Als je in de stressreactiemodus zit, zal bijvoorbeeld je kind nog meer onder je huid kruipen. Het is belangrijk om dit te herkennen terwijl het gebeurt en diep in en uit te ademen voordat je reageert. Diep ademhalen verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed, wat je spieren ontspant. Dit helpt aangezien het onmogelijk is om tegelijkertijd ontspannen en gespannen te zijn.
Probeer deze tips als je veel op je bord hebt liggen
Plan vrije momenten in
Wanneer je een weekplanning opstelt, maak er dan een gewoonte van om genoeg vrije tijd in te plannen. Dit met je familie en vrienden, maar ook voor activiteiten die je mentale batterij helpen opladen.
Wanneer een avondje uit met je partner of een sportwedstrijd met vrienden op de agenda staat, hebt je iets om naar uit te kijken. Het proactief plannen vormt een extra stimulans om meer verdiende vrije tijd op te nemen.
Michael staat iedere dag 3u eerder op. "Veel van mijn vrienden worden wakker, douchen en gaan meteen aan het werk. Ze klagen vaak dat ze geen tijd hebben om iets te doen," zegt hij. "Ik merk dat als ik 3 uur eerder opsta, ik een productievere en rustigere werkdag heb met weinig werkstress. En merk ook zeker het verschil, als ik dat niet doe."
Laat activiteiten vallen die je tijd of energie absorberen en zorg voor een betere balans in je dagelijkse leven
Veel mensen verspillen hun tijd en energie aan activiteiten/mensen die geen waarde toevoegen in hun leven. Bijvoorbeeld gesprekken met die ene collega die voortdurend roddelt. Marlyne, een psychologe, haar advies: "Som op welke activiteiten/mensen geen extra waarde bijbrengen in je leven en beperk de tijd die je daaraan besteedt.’
Misschien kun je zelfs eerder stoppen met werken, wanneer je de tijd die je doorbrengt met die ene collega beperkt. We worden vaak meegezogen in onze routines. Deze routines maken ons dan weer minder efficiënt, zonder dat we het te beseffen.
Kom in beweging voor een betere balans in je dagelijkse leven
Het is moeilijk om tijd vrij te maken voor sport, als je een overvolle agenda hebt. Toch kan het je uiteindelijk helpen om actiever te zijn in het dagelijks leven. Dit doordat het je energieniveau en concentratievermogen verhoogt.
Bieke, een advocate, gaat 2 of 3 ochtenden per week naar de fitness voordat haar gezin wakker wordt. "Het is een echte oppepper" zegt ze. "Ik heb het gevoel dat ik helderder nadenk".
Onthoud dat een klein beetje ontspanning, al een grote invloed heeft
Denk niet dat je grote veranderingen moet doorvoeren om meer balans in je leven te brengen. Marlyne raadt aan realistische doelen te stellen, zoals 1 avond per week eerder van kantoor vertrekken.
"Plan langzaamaan meer vrije momenten in" zegt ze. Misschien kun je beginnen met een 1 uur per week te besteden aan je favoriete hobby. Zelfs tijdens een hectische dag kun je 10 of 15 minuten rust nemen, om iets te doen dat je batterij oplaadt.
Gebruik een voedingssupplement om werkstress te bestrijden
Ondersteun je lichaam met Ashwagandha. Dit is een adaptogeen kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde om het lichaam te helpen zich aan te passen aan stress. Het verlaagt de cortisolniveaus in je lichaam, waardoor stress en de symptomen zoals een verhoogde bloeddruk en hartslag verminderen. In Metis Anti-Stress 03 gebruiken we Ashwagandha KSM-66®, dit is de puurste vorm met een hoge dosis aan actieve stoffen voor een optimaal effect.
Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements