Wat je moet weten over benzodiazepines

Benzodiazepines, ook bekend als benzo's, zijn een klasse van psychoactieve geneesmiddelen die wereldwijd veel worden gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen. Ze staan bekend om hun kalmerende en angstverminderende effecten. Hoewel benzodiazepines nuttig kunnen zijn bij de behandeling van bepaalde medische aandoeningen, is het belangrijk om ze met voorzichtigheid te gebruiken. Ze kunnen namelijk zeer verslavend zijn en kunnen vele bijwerkingen hebben. Wat je moet weten over benzodiazepines lees je hieronder.

hoe werken benzodiazepines

Ze werken door GABA te versterken

Benzodiazepines werken door het versterken van de werking van een neurotransmitter genaamd gamma-aminoboterzuur (GABA) in de hersenen. GABA is een natuurlijke remmer die de activiteit van zenuwcellen vermindert. Door GABA te versterken, helpen benzodiazepines om overmatige zenuwactiviteit te verminderen, wat resulteert in ontspanning en verminderde angst.

Benzodiazepines behandelen verschillende gevallen

Benzodiazepines worden vaak voorgeschreven voor de behandeling van angststoornissen, zoals gegeneraliseerde angststoornis, sociale angststoornis en paniekstoornis. Daarnaast behandelen sommige benzodiazepines slapeloosheid door het bevorderen van slaap en het verminderen van de tijd die nodig is om in slaap te vallen. Soms worden benzodiazepines ook voorgeschreven om epileptische aanvallen te beheersen, aangezien ze spierspanning en spasmen verminderen. Ten slotte kunnen in sommige gevallen benzodiazepines worden voorgeschreven om ontwenningsverschijnselen bij mensen met een alcoholverslaving te verminderen.

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s?

Hoewel benzodiazepines effectief zijn bij de behandeling van bepaalde aandoeningen, moeten ze altijd zeer voorzichtig worden gebruikt. Zo kan je potentiële bijwerkingen en risico’s voorkomen. Belangrijk dus om dat te weten over benzodiazepines. Enkele voorbeelden van bijwerkingen en risico'szijn:

  • Verslaving: Het langdurig gebruik van benzodiazepines kan leiden tot fysieke en psychologische afhankelijkheid.
  • Tolerantie: Na verloop van tijd kan het lichaam wennen aan de medicatie. Dit kan ertoe leiden dat je steeds nood zal hebben aan hogere doses voor hetzelfde effect.
  • Sedatie: Benzodiazepines kunnen slaperigheid en verminderde alertheid veroorzaken. Dit kan zeer gevaarlijk zijn als ze worden ingenomen vlak voor activiteiten waarbij je alert moet zijn, zoals bijvoorbeeld autorijden.
  • Geheugenproblemen: Sommige mensen ervaren geheugenproblemen en cognitieve stoornissen tijdens het gebruik van benzodiazepines.
ontwennen van benzodiazepines

Hoe kan je ontwennen van benzodiazepines?

Stoppen met het gebruik van benzodiazepines kan leiden tot verschillende ontwenningsverschijnselen. Wanneer je start aan een afbouwproces is het zeer belangrijk om dit onder medisch toezicht te doen. Hieronder vind je enkele belangrijke aspecten van het ontwennen van benzodiazepines:

  • Geleidelijk afbouwen: In plaats van abrupt te stoppen met het medicijn, wat tot ernstige ontwenningsverschijnselen kan leiden, wordt meestal een geleidelijke afbouw aanbevolen. Een arts zal een afbouwschema opstellen dat de dosis in de loop van de tijd vermindert om het lichaam de kans te geven zich aan te passen.
  • Medisch toezicht: Het ontwennen van benzodiazepines moet altijd onder medisch toezicht gebeuren. De arts kan het afbouwschema aanpassen op basis van de individuele behoeften van de patiënt en eventuele ontwenningsverschijnselen beheren.
  • Symptomen van ontwenning: Ontwenningsverschijnselen variëren, maar kunnen bestaan uit angst, slapeloosheid, zweten, hartkloppingen en meer.
  • Ondersteuning en therapie: Tijdens het ontwenningsproces kan psychologische ondersteuning en therapie nodig zijn. Het kan helpen bij het aanpakken van de onderliggende redenen voor het gebruik van benzodiazepines.

Bij een dergelijk afbouwproces kunnen bepaalde supplementen, zoals Metis Slaap & Nervositeit Duo, soms nuttig zijn. Zorg er wel voor dat dit altijd onder toezicht gebeurt van een arts of apotheker. Wat je moet weten over benzodiazepines, is dat je met de juiste zorg, ondersteuning en mogelijk alternatieve behandelingsopties, mensen met succes benzodiazepines kunnen afbouwen en kunnen werken aan een gezondere manier van omgaan met stress en emotionele uitdagingen.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →