Magnesium: Welk effect heeft het op je slaap?

Magnesium speelt een essentiële rol in ons welzijn, met een specifieke invloed op onze slaap. Zo zijn er Metis supplementen met magnesiumcitraat die een praktische manier bieden om je dagelijkse magnesiuminname te verhogen. Dit mineraal is cruciaal voor de algehele gezondheid en een goede nachtrust, maar wat is het effect ervan op onze slaap? 

Wat is Magnesium?

Magnesium is een cruciaal mineraal dat betrokken is bij meer dan 600 cellulaire reacties in ons lichaam.

Het ondersteunt:

  • Botgezondheid
  • De functie van de hersenen
  • Hartgezondheid
  • Spierfunctie
  • Slaapondersteuning
  • Stress en Angstvermindering
  • ...

Voldoende magnesium kan ontstekingen bestrijden en constipatie verlichten. Het kan ook de bloeddruk verlagen, wat allemaal indirect bijdraagt aan betere slaappatronen.

 

Het Belang van Magnesium voor Slaap

Magnesium speelt dus ook een cruciale rol bij het ontspannen van het lichaam en de geest. Het ondersteunt in het activeren van het parasympathetische zenuwstelsel, wat essentieel is voor een goede nachtrust. Dit systeem helpt ons lichaam te ontspannen en bereidt ons onder andere voor op een goede slaap.. Zo bevat de Metis Anti-Stress 03 magnesiumcitraat wat bijdraagt aan het bevorderen van ontspanning en rust.

Magnesium heeft ook een ondersteunende rol in het reguleren van belangrijke neurotransmitters. Dit zijn hormonen die actief zijn in het brein en daar verschillende essentiële functies hebben. Een voorbeeld van zo'n neurotransmitter is Serotonine, dat 's avonds wordt omgezet in melatonine. Melatonine reguleert, samen met cortisol, op een directe manier de slaap-waakcyclus. Daarom is een adequate magnesiuminname essentieel voor een goede slaapkwaliteit.

Verder bevordert magnesium de activiteit van Gamma-aminoboterzuur (GABA). Dit is de voornaamste remmende neurotransmitter in het brein. GABA kan overprikkeling van het brein en piekeren helpen voorkomen. Dit is essentieel voor het bereiken van rustgevende slaap en het verminderen van nachtelijk wakker worden. Magnesium helpt dus niet alleen bij het inslapen maar ook bij het behouden van een diepe, herstellende slaap.

Magnesium en Slaapproblemen Aanpakken

Een tekort aan magnesium kan leiden tot diverse slaapproblemen, waaronder slapeloosheid. Onderzoek toont aan dat zowel een te hoge als een te lage magnesiuminname de slaapkwaliteit beïnvloedt. Mensen met spijsverteringsziekten zoals de ziekte van Crohn en coeliakie lopen risico. Zij hebben een verminderde opname van voedingsstoffen. Verder lopen mensen met diabetes of een alcoholverslaving ook een groter risico op slaapproblemen. Tot slot zijn ook ouderen kwetsbaar, voornamelijk door verminderde voedselinname en veranderde nierfunctie.

Het zorgen voor voldoende magnesium kan primair via de voeding gebeuren. Voedingsmiddelen rijk aan magnesium omvatten groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, noten en zaden, volkorenproducten, en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bieden ook andere essentiële voedingsstoffen die de gezondheid ondersteunen.

Door aanhoudende stress verbruikt ons lichaam ook veel meer magnesium waardoor een verhoogde inname wenselijk is. Ook kan het mogelijk zijn dat je niet voldoende magnesium haalt uit jouw dieet. In dit soort gevallen is het aan te raden een supplement te gebruiken met magnesium zoals de Metis Supplements. Door rekening te houden met je inname verbeter je niet alleen de algehele gezondheid maar specifiek ook je slaapkwaliteit.

Het wordt aanbevolen om je slaapomgeving te reguleren en een rustgevende avond routine te creëren. Samen met de benodigde magnesiuminname kan dit bijdragen aan het aanpakken van slaapproblemen. Het regelmatig beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie en diepe ademhalingsoefeningen kan ook de slaapkwaliteit verbeteren. Dit is vooral nuttig voor mensen die lijden aan stress-gerelateerde slapeloosheid.

Conclusie

Magnesium is cruciaal voor een goede nachtrust doordat het het zenuwstelsel helpt kalmeren en de regulatie van slaapbevorderende neurotransmitters en ondersteunt. Aanpassingen in de inname van magnesium kunnen bijdragen aan het verbeteren van slaapproblemen. Zo bevat ons Metis Slaap en Nervositeit Duo, uitgeroepen tot Gekozen Product van het Jaar 2024, magnesiumcitraat. Deze specifieke vorm van magnesium wordt gezien als een van de best opneembare vormen van magnesium.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige