Slaapproblemen bij Ouderen: Oorzaken en Oplossingen

Slaapproblemen bij ouderen. Val jij onder deze groep? Dan ben je niet de enige! Bijna de helft van de mannen en vrouwen boven de 65 jaar ervaart minstens één slaapprobleem, zoals slapeloosheid.

Het is geen geheim; hoe ouder je wordt, hoe meer er aan je lichaam verandert. Zo ook je slaappatroon. Over het algemeen slapen oudere mensen minder, hebben ze last van gebroken nachten en slapen ze vaak erg licht. Toch blijft kwaliteitsrust essentieel voor een gezonde levensstijl.

Wat veroorzaakt slaapproblemen bij ouderen

Wat veroorzaakt slaapproblemen bij ouderen?

Slechte slaapgewoontes

Het lichaam heeft routine nodig. Door elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden, creëer je een “interne klok”. Afwijken van deze routine maakt het moeilijker om kwalitatieve rust te ervaren. Het is ook een goed idee om alcohol voor het slapengaan te vermijden, een kalme omgeving te creëren en alleen in bed te liggen als je slaapt. Dit geldt overigens voor elke leeftijdsgroep.

Medicijnen

Medicijnen kunnen invloed hebben op het inslapen en doorslapen. Sommige medicijnen stimuleren zelfs het wakker blijven. Als je hier last van hebt, adviseren wij om een arts te raadplegen.

Zorgen, stress of verdriet

Ouder worden brengt veel veranderingen met zich mee, zowel positief als negatief. Tijdens moeilijkere periodes kan stress een grote boosdoener zijn voor je slaap. Een arts kan helpen je gedachten te verlichten, waardoor je op langere termijn beter kunt rusten.

Slaapstoornissen

Naast slapeloosheid zijn er ook andere slaapstoornissen zoals apneu, rusteloze benen syndroom, periodieke ledematen bewegingsstoornis en REM-gedragsstoornis. Laat je zeker checken als je symptomen van deze stoornissen hebt.

Te veel vrije tijd

Veel mensen blijven tot ver in hun oude dag actief, maar als je dagen te leeg zijn, kan het moeilijker zijn om goed te slapen.

Krijg je voldoende slaap?

Krijg je voldoende slaap?

Iedereen is anders als het gaat om slaapbehoefte. Bij oudere mensen kan de hoeveelheid slaap die als voldoende wordt beschouwd variëren. Over het algemeen geldt dat volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig hebben, maar dit kan veranderen naarmate je ouder wordt.

Voldoende slaap bij ouderen

Als je minder slaapt dan toen je jonger was, maar je je overdag nog steeds uitgerust en energiek voelt, kan dit betekenen dat je nu minder slaap nodig hebt. Voldoende slaap betekent niet alleen het aantal uren dat je slaapt, maar ook de kwaliteit van je slaap. Belangrijke indicatoren van voldoende slaap zijn:

  • Je voelt je overdag alert en energiek.
  • Je kunt je goed concentreren en bent mentaal scherp.
  • Je humeur is over het algemeen stabiel en positief.
  • Je hebt geen moeite met dagelijkse activiteiten en taken.

Voor ouderen kan een vermindering van de totale slaaptijd normaal zijn, zolang deze kwalitatieve slaapresultaten behouden blijven.

Onvoldoende slaap bij ouderen

Onvoldoende slaap kan negatieve gevolgen hebben, vooral voor ouderen. Tekenen dat je mogelijk onvoldoende slaap krijgt, zijn:

  • Je voelt je overdag vaak moe en slaperig.
  • Je hebt moeite om je te concentreren of taken te voltooien.
  • Je humeur is vaak prikkelbaar of depressief.
  • Je valt overdag regelmatig in slaap of voelt de drang om dutjes te doen.
  • Je ervaart fysieke klachten zoals hoofdpijn of spierpijn.

Als je deze symptomen herkent, kan het zijn dat je slaap onvoldoende is. Voor ouderen kan onvoldoende slaap het risico op gezondheidsproblemen zoals cognitieve achteruitgang, verminderde immuunfunctie en verhoogd risico op valpartijen vergroten.

Onvoldoende slaap bij ouderen

Wanneer is het tijd om een arts te raadplegen?

Als slaaptekort je dagelijkse functioneren beïnvloedt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Dit geldt zeker voor ouderen, omdat de impact van slaaptekort groter kan zijn. Bespreek met je arts hoe je je voelt en welke problemen je ervaart. De arts kan helpen bij het identificeren van onderliggende oorzaken en passende oplossingen bieden.

Voor meer informatie over slaapproblemen bij ouderen, bezoek Gezondheidsplein.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

Volgende →

Waarom Metis

Krachtige supplementen die doen wat ze Beloven

Metis ondersteunt je bij het aanpakken van stress, slaap- en energieklachten met zorgvuldig samengestelde supplementen. Ontwikkeld door Apotheker Dirk in samenwerking met KU Leuven-experts, bundelen we wetenschappelijke kennis en persoonlijke ervaring om effectieve formules te garanderen. Onze producten bevatten hooggedoseerde, natuurlijke ingrediënten die beter opneembaar zijn voor een voelbaar en duurzaam effect.

In tegenstelling tot veel andere merken, kiest Metis voor therapeutische formules die écht werken, zonder minimale doseringen. We focussen op de oorzaken van je klachten, zoals stress die je slaap en energie verstoort, en bieden zo een langdurige verbetering van je welzijn. Metis is beschikbaar bij meer dan 600 apotheken in België en Nederland.

Lees meer

Online Vragenlijst

Ontvang je persoonlijk advies

Vul hieronder de online vragenlijst in, en ontvang persoonlijk advies op basis van jouw lichaam en levensstijl.

Lees meer