Hoe je smartphone gebruik je slaap beïnvloedt

Voor de meesten onder ons zijn smartphones onmisbaar geworden. Naast Whatsappen of grappige video's met katten bekijken, heeft het het gebruik van je smartphone voor het slapengaan echter ook een negatieve invloed op je slaapkwaliteit.

Hoe je smartphone gebruik je slaap beïnvloedt

Veel mensen ervaren dat ze moeilijker in slaap vallen en minder diep slapen wanneer ze hun smartphone vlak voor het slapengaan gebruiken. Dit komt door verschillende factoren:

  1. Blauw Licht: Smartphones stralen blauw licht uit, dat de aanmaak van melatonine, een hormoon dat slaap bevordert, onderdrukt. Melatonine zorgt ervoor dat je lichaam zich voorbereidt op slaap. Blauw licht geeft je hersenen het signaal dat het nog dag is, waardoor je lichaam minder melatonine produceert en je minder snel in slaap valt.
  2. Mentale Stimulatie: Het lezen van berichten, scrollen door sociale media of het spelen van spelletjes houdt je geest actief. Deze mentale stimulatie kan het moeilijker maken om tot rust te komen en in slaap te vallen.
  3. Stress en Angst: De constante stroom van informatie en notificaties kan stress en angstgevoelens verergeren, wat de slaapkwaliteit negatief beïnvloedt. Het lezen van een verontrustend bericht of e-mail vlak voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat je langer wakker ligt en piekert.

Hoe de meeste mensen dit ervaren

Veel mensen rapporteren slechter te slapen na het gebruik van hun smartphone. Ze hebben moeite met in slaap vallen, worden vaker wakker gedurende de nacht en voelen zich minder uitgerust in de ochtend. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel: vermoeidheid overdag kan ertoe leiden dat mensen 's avonds langer op hun smartphone zitten om te ontspannen, wat weer resulteert in een slechte nachtrust.

Wetenschappelijke verklaring

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze ervaringen. Studies tonen aan dat blootstelling aan blauw licht vlak voor het slapengaan de productie van melatonine aanzienlijk vermindert. Daarnaast wijzen onderzoeken uit dat mentale en emotionele stimulatie door smartphone gebruik de inslaaptijd verlengt en de totale slaapduur verkort.

De psychologische effecten van constante bereikbaarheid en de angst om iets te missen (FOMO) spelen ook een rol. Deze factoren dragen bij aan een verhoogd stressniveau, wat de slaapkwaliteit verder ondermijnt.

Tips voor een Betere Nachtrust

Om de negatieve effecten van smartphone gebruik op je slaapkwaliteit te verminderen, zijn er enkele praktische tips die je kunt volgen:

  1. Beperk smartphone gebruik: Probeer je smartphone minstens een uur voor het slapengaan weg te leggen. Dit geeft je lichaam de tijd om melatonine aan te maken en zich voor te bereiden op slaap.
  2. Gebruik nachtmodus: Veel smartphones hebben een nachtmodus die de hoeveelheid blauw licht vermindert. Hoewel dit niet alle negatieve effecten wegneemt, kan het helpen de impact te verminderen.
  3. Creëer een rustgevende avondroutine: Vervang smartphone gebruik door ontspannende activiteiten zoals lezen, mediteren of een warm bad nemen. Dit helpt je geest tot rust te komen en bereidt je voor op een goede nachtrust.
  4. Verduister de slaapkamer: Zorg ervoor dat je slaapkamer donker is. Verduisterende gordijnen kunnen helpen om licht buiten te houden en een slaapvriendelijke omgeving te creëren.
  5. Vermijd stimulerende activiteiten: Probeer activiteiten die je hersenen activeren, zoals het checken van e-mails of sociale media, te vermijden vlak voor het slapengaan.

Conclusie

Het gebruik van smartphones heeft een aanzienlijke invloed op de slaapkwaliteit. Door bewust om te gaan met smartphone gebruik en de juiste maatregelen te nemen, kun je de negatieve effecten verminderen en zorgen voor een betere nachtrust. Het is belangrijk om te realiseren dat een goede nachtrust essentieel is voor je algehele gezondheid en welzijn. Door je smartphone gewoonten aan te passen, kun je niet alleen je slaap verbeteren, maar ook je dagelijkse functioneren en levenskwaliteit verhogen.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige Volgende →

Waarom Metis

Krachtige supplementen die doen wat ze Beloven

Metis ondersteunt je bij het aanpakken van stress, slaap- en energieklachten met zorgvuldig samengestelde supplementen. Ontwikkeld door Apotheker Dirk in samenwerking met KU Leuven-experts, bundelen we wetenschappelijke kennis en persoonlijke ervaring om effectieve formules te garanderen. Onze producten bevatten hooggedoseerde, natuurlijke ingrediënten die beter opneembaar zijn voor een voelbaar en duurzaam effect.

In tegenstelling tot veel andere merken, kiest Metis voor therapeutische formules die écht werken, zonder minimale doseringen. We focussen op de oorzaken van je klachten, zoals stress die je slaap en energie verstoort, en bieden zo een langdurige verbetering van je welzijn. Metis is beschikbaar bij meer dan 600 apotheken in België en Nederland.

Lees meer

Online Vragenlijst

Ontvang je persoonlijk advies

Vul hieronder de online vragenlijst in, en ontvang persoonlijk advies op basis van jouw lichaam en levensstijl.

Lees meer