Ashwagandha: Het geheim voor meer kalmte en minder stress

Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera, is een krachtig kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde. Dit veelzijdige kruid staat vooral bekend om zijn vermogen om het lichaam te helpen omgaan met stress en om algehele balans te bevorderen. In deze blogpost duiken we dieper in de wetenschap achter Ashwagandha en verkennen we wat dit bijzondere ingrediënt voor jouw gezondheid kan betekenen.

Een Eeuwenoud Kruid met Moderne Toepassingen

Ashwagandha wordt beschouwd als een adaptogeen, een type kruid dat het lichaam helpt zich aan te passen aan stress. In de Ayurveda wordt het al eeuwenlang gebruikt om zowel mentale als fysieke stress te verlichten en het energieniveau te verhogen. De toenemende wetenschappelijke aandacht voor dit kruid laat zien dat het niet alleen in traditionele geneeskunde, maar ook in moderne gezondheidstrends een belangrijke plaats inneemt.

Wetenschappelijk Onderzoek naar Stress en Balans

Stress heeft een enorme impact op ons welzijn en kan leiden tot uiteenlopende klachten, zoals vermoeidheid, slaapstoornissen en een verzwakt immuunsysteem. Gelukkig zijn er steeds meer studies die de positieve effecten van Ashwagandha op stress en balans bevestigen.

Wat Zeggen de Klinische Studies?

Uit meerdere klinische studies blijkt dat Ashwagandha kan helpen bij het verminderen van stress. In een veelbelovend dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek meldden deelnemers die dagelijks een gestandaardiseerd extract van Ashwagandha innamen, een significante daling van hun stressniveau. Daarnaast verbeterden hun slaapkwaliteit en algemeen welzijn in vergelijking met de controlegroep.

Bekijk het onderzoek hier: 

https://www.cureus.com/articles/25730-adaptogenic-and-anxiolytic-effects-of-ashwagandha-root-extract-in-healthy-adults-a-double-blind-randomized-placebo-controlled-clinical-study#!/

Hoe Werkt Ashwagandha?

De kracht van Ashwagandha ligt in de actieve bestanddelen, genaamd withanoliden. Deze natuurlijke verbindingen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van stresshormonen en ondersteunen tegelijkertijd het zenuwstelsel.

De Invloed van Cortisol

Cortisol, ook wel het "stresshormoon" genoemd, wordt aangemaakt in reactie op stress. Bij langdurige stress kunnen de cortisolspiegels echter chronisch verhoogd blijven, wat kan leiden tot klachten zoals gewichtstoename, vermoeidheid en slaapproblemen. Ashwagandha helpt door het cortisolniveau te verlagen, waardoor het lichaam beter in staat is te ontspannen en te herstellen.

GABA en Ontspanning

Ashwagandha heeft ook een positief effect op GABA (gamma-aminoboterzuur), een neurotransmitter die een kalmerend effect heeft op de hersenen. Door de activiteit van GABA te versterken, bevordert Ashwagandha ontspanning en een betere slaapkwaliteit, vergelijkbaar met kruiden zoals Escholtzia Californica.

Belangrijke Voordelen van Ashwagandha

Ashwagandha biedt een breed scala aan gezondheidsvoordelen, vooral op het gebied van stressmanagement en algeheel welzijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Vermindering van Stress en Angst: Door het verlagen van cortisol en het versterken van GABA, helpt Ashwagandha bij het reguleren van de stressrespons en het verminderen van angst.
  • Verbeterde Slaapkwaliteit: Ashwagandha bevordert een diepere, meer herstellende slaap, wat essentieel is voor zowel lichamelijk als geestelijk herstel.
  • Meer Energie en Uithoudingsvermogen: Naast het verminderen van stress, kan Ashwagandha bijdragen aan meer fysieke en mentale energie.
  • Immuunbalans: Dankzij zijn adaptogene eigenschappen ondersteunt Ashwagandha een gebalanceerd immuunsysteem, waardoor het lichaam beter bestand is tegen ziektes.

Ashwagandha en Slaap: Wat Zegt het Onderzoek?

Naast het verminderen van stress, blijkt uit onderzoek dat Ashwagandha ook de slaapkwaliteit verbetert. In een klinische studie werd aangetoond dat deelnemers die Ashwagandha gebruikten sneller in slaap vielen en dieper sliepen. Dit maakt Ashwagandha een nuttig supplement voor mensen die slaapproblemen ervaren door stress.

Dosering en Gebruik

Ashwagandha is verkrijgbaar in diverse vormen, zoals capsules, poeder en tincturen. Voor het verlichten van stress en het verbeteren van slaapkwaliteit wordt vaak een dagelijkse dosis van 300-500 mg van een gestandaardiseerd extract aanbevolen. Het is belangrijk om te kiezen voor een supplement met een hoog gehalte aan withanoliden, de belangrijkste actieve bestanddelen.

Tot slot

 

Ashwagandha is bewezen effectief in het verminderen van stress en bevorderen van emotionele balans. Dankzij zijn adaptogene eigenschappen helpt het de stressrespons van het lichaam te reguleren. Metis Anti Stress 03 bevat 300 mg Ashwagandha, een hogere dosering dan veel andere producten, waardoor het effectiever is in het verlagen van cortisol en het bevorderen van ontspanning en slaap. Dit supplement biedt een krachtige natuurlijke ondersteuning voor rust en balans in je dagelijkse leven.

Apotheker Dirk
Oprichter Metis Supplements

← Vorige

Waarom Metis

Krachtige supplementen die doen wat ze Beloven

Metis ondersteunt je bij het aanpakken van stress, slaap- en energieklachten met zorgvuldig samengestelde supplementen. Ontwikkeld door Apotheker Dirk in samenwerking met KU Leuven-experts, bundelen we wetenschappelijke kennis en persoonlijke ervaring om effectieve formules te garanderen. Onze producten bevatten hooggedoseerde, natuurlijke ingrediënten die beter opneembaar zijn voor een voelbaar en duurzaam effect.

In tegenstelling tot veel andere merken, kiest Metis voor therapeutische formules die écht werken, zonder minimale doseringen. We focussen op de oorzaken van je klachten, zoals stress die je slaap en energie verstoort, en bieden zo een langdurige verbetering van je welzijn. Metis is beschikbaar bij meer dan 600 apotheken in België en Nederland.

Lees meer

Online Vragenlijst

Ontvang je persoonlijk advies

Vul hieronder de online vragenlijst in, en ontvang persoonlijk advies op basis van jouw lichaam en levensstijl.

Lees meer