Wat is stress?
Stress is een natuurlijke reactie op situaties, die leiden tot fysieke en mentale veranderingen in het lichaam. Het is een onvermijdelijk onderdeel van het leven waar de meesten van ons op de een of andere manier mee te maken krijgen. Hoewel stress nuttig kan zijn in bepaalde situaties, kan langdurige stress ons dagelijks leven beïnvloeden. Op lange termijn kan stress een negatieve tol gaan eisen op je lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Wat doet stress met je lichaam?
Een slechte nachtrust
Stress kan een serieuze spelbreker zijn als het gaat om een goede nachtrust. Hierbij maakt ons lichaam hormonen als cortisol en adrenaline aan. Deze hormonen kunnen leiden tot slapeloosheid, waarbij je worstelt met in slaap vallen en 's nachts vaak wakker wordt. Stress verstoort ook je slaapcyclus, waardoor je minder herstellende slaap krijgt. Dit kan het op zijn beurt moeilijker maken om met stress om te gaan. Hierdoor kom je vaak in een vicieuze cirkel terecht. Dit kan potentieel leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.
De oorzaak van veel gezondheidsproblemen
Stress is meer dan alleen een emotionele last. Helaas kan een langdurige blootstelling aan verhoogde cortisolniveaus een aanzienlijke invloed hebben op onze uiterlijke gezondheid. Haaruitval, broze nagels en huidaandoeningen kunnen allemaal het gevolg zijn van aanhoudende stress. Dit komt doordat bij teveel stress ons lichaam minder collageen aanmaakt. Dunner wordend haar en broze nagels die gemakkelijk breken kunnen hier het resultaat van zijn. Stresshormonen kunnen jammer genoeg ook leiden tot een verhoogde olieproductie, wat kan leiden tot acne of huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Beïnvloedt ongezonde eetgewoonten
Wanneer je cortisolniveau stijgt door spanning of stress, kan dit je sneller naar ongezonde voeding doen grijpen. Verhoogde cortisolniveaus kunnen immers hogere insulinespiegels veroorzaken, waardoor je bloedsuiker daalt en je meer zal hunkeren naar "comfort food”. Stresshormonen kunnen het evenwicht van de bacteriën in onze darmen beïnvloeden, wat kan leiden tot kwaaltjes zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree en een toename aan maagzuur.
Hoe verminder ik mijn stressniveau?
Beweging is belangrijk
Regelmatige lichaamsbeweging is een uitstekende manier om stress te verminderen. Bij sport en beweging worden er stoffen aangemaakt die je lichaam op een natuurlijke manier beschermen tegen stress. Het helpt bij het vrijkomen van endorfines, die natuurlijke stemming verbeteraars zijn. Kies een fysieke activiteit die je leuk vindt, zoals wandelen, lopen of fietsen.
Gezonde voeding en ontspanning
Eet een gebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Vermijd hierbij overmatig gebruik van cafeïne, suiker en bewerkte voedingsmiddelen omdat deze stressniveaus kunnen verhogen. Daarnaast kan je verschillende ontspanningstechnieken proberen zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning of yoga. Deze praktijken kunnen je helpen om je geest te kalmeren en fysieke spanning los te laten.
Ondersteun je lichaam met supplementen
Natuurlijke supplementen kunnen jouw lichaam op de juiste manier ondersteunen en de impact van stress op jouw lichaam verminderen. Zo is er het adaptogeen kruid Ashwagandha. Dit kruid wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde om het lichaam te helpen omgaan met stress en het algemene welzijn te bevorderen. Het helpt het lichaam met zich aan te passen aan stress door de niveaus van je stresshormoon cortisol te reguleren. Het ondersteunt het zenuwstelsel en heeft bovendien ook antioxiderende eigenschappen. Een geweldig kruid dus om je lichaam een goede weerstand tegen stress te bieden. Ashwaganda KSM-66® is hierbij een van de puurste en meest effectieve vormen, je vindt het onder meer terug in Metis Anti-Stress 03.
Kortom, stress kan een aanzienlijke invloed hebben op vele verschillende aspecten van het leven. Het beïnvloedt je slaap, energie, mentale welzijn, uiterlijk en darmen. Het kan moeilijk zijn om de oorzaak van je stress aan te pakken, maar gelukkig zijn er wel manieren die je beter zullen beschermen tegen de impact van stress op je lichaam. Uiteraard gelden deze tips en advies niet voor iedereen, er zijn namelijk ontelbare oorzaken van stress. Maar als je deze tips opneemt in je dagelijkse routine is de kans groot dat je je lichaam op de best mogelijke manier ondersteunt.